Beregszászi borzalmak

Alább a zeneművészet három csúcsteljesítményét ajánlom figyelmetekbe, amelyeket a műhöz méltó konzseniális előadásban élvezhettek. Kettőnek címében-szövegében van benne Beregszász, a harmadiknak pedig az előadója beregszászi - származásában és felvett nevében egyaránt. Választhattok magatoknak beregszászi kedvencet, kedvenc beregszászi borzalmat, autentikus giccset.

1. Lengyel János - Ivaskovics József: Beregszászi utcák (sajnos csak hang... de ez nem akármilyen)

 
 >>Katt ide a meghallgatáshoz

2. Schober Ottó - Pitkin: Beregszász




Frissítés. A fenti, szerzői szinten autentikus előadáson kívül a dalműnek más interpretációi is léteznek. Évekkel ezelőtt egyszer írtam mát Beregszászi giccs címmel blogjegyzetet róla. Akkor egy másik klip járta, időnként eltűnnek a képes feldolgozások, más formában újraélednek. Ez egy másik felvétel, az előadó feltehetőleg ugyanaz - a dal is ugyanolyan borzasztó:


Külön felhívom a figyelmet a legelcsépeltebb zenei közhelyekre épülő effajta dalok roppant jellemző prozódiájára, amikor is az egyébként hangsúlytalan névelőre esik a mondathangsúly: "örökké a szívemben él". Ennél is bájosabb a földrajzi tájékozatlanságra utaló lapszus, ugyanis, bármi hihetetlen, Beregszász egyáltalán nincs a Tiszán-túlon, lévén ugyanúgy jobbra esik a Tiszától, mint Budapest (még ha a folyó kissé kanyargós is errefelé). 

3.Beregszászi Olga előadásában: Mi nem felejtünk, nem felejthetünk


A szenvelgés magasiskolája, ökölbe szoruló nemzeti romantika

Népszerű bejegyzések